Vad ska jag äta?

Vad ska jag äta?

Jag vet att det kan vara en utmaning att starta upp med en ny kost, nya rutiner och många undrar: Vad får man äta då?
Jag brukar svara att alla grönsaker, massa bär, frukter, frön o nötter
Till det kött, gärna vilt eller nöt, fisk i alla former (vildfångad är bäst) kyckling, kalkon, ägg

Många vill baka och veta ersättningar för det så här kommer en lista med några förslag

Lägg gärna till dina bästa Paleotips 🙂

Skafferi – torrvaror och baser
✅ = basvara att alltid ha hemma

Mjöl & bakning
✅ Mandelmjöl – bra till bröd, pannkakor, bakverk
✅ Kokosmjöl – fiberrikt och suger mycket vätska
✅ Pilarotmjöl (arrowrot) – naturligt redningsmedel
✅ Tapiokamjöl – används i små mängder för konsistens (som maizena)
• Kastanjemjöl (kan användas i vissa recept, men är sällsynt)
Ersätter: vetemjöl, majsstärkelse

Sötning
✅ Dadlar (gärna torkade, urkärnade) – till smoothies, bollar
✅ Honung – naturlig sötning i små mängder
✅ Kokossocker – bättre alternativ än vitt socker
✅Lönnsirap – ibland i små mängder, helst ekologisk
Ersätter: socker, sirap

Övrigt
✅ Kokosflingor / kokoschips
✅ Chiafrön, linfrön, psylliumfröskal – för fibrer och konsistens
✅ Nötter och frön – mandel, valnötter, pumpakärnor, cashew
✅ Kakaonibs eller kakao 100 % – naturligt och nyttigt
✅ Örter och kryddor – t.ex. gurkmeja, kanel, ingefära, vitlökspulver
✅ Oljor – kallpressad olivolja, kokosolja, avokadoolja
✅ Fisk på burk – sardiner, makrill i vatten eller olja
Kylskåp – färskt och känsligt
✅ = bra att ha färskt hemma
Protein
✅ Ekologiska ägg
✅ Färskt kött – gärna gräsbetat nötkött, lamm, vilt
✅ Kyckling – ekologisk eller kravmärkt
• Lever eller leverpastej utan tillsatser (finns ibland)

Mjölk/gräddersättning
✅ Kokosgrädde / kokosmjölk – krämigt, passar till matlagning
✅ Mandelmjölk – välj osötad, bra i smoothies
Ersätter: mjölk, grädde

Grönt & frukt
✅ Grönsaker i säsong – kål, broccoli, zucchini, paprika, mm
✅ Bladgrönt – spenat, grönkål, ruccola
✅ Avokado
✅ Citron / lime – smaksättning & basiskt stöd
✅ Bär och lågfruktsocker-frukter – blåbär, hallon, äpple
Frys – smarta tillbehör
✅ = lång hållbarhet, bra backup

✅ Ekologiska bär – hallon, blåbär, jordgubbar
✅ Grönsaksblandningar / broccoli / blomkål
✅ Benbuljong / egengjord fond (frys in i portionsbitar)
✅ Kött eller fisk – i portionsförpackningar
✅ Färska örter – fryst dill, persilja, koriander
✅Zucchiniriv / blomkålsris – färdiga eller hemgjorda
Matlådor
Sammanfattning av ersättningar i paleo
Vanligt livsmedel Paleo-ersättning

Vetemjöl: Mandelmjöl, kokosmjöl, pilarotmjöl
Socker: Honung, dadlar, kokossocker
Mjölk: Mandelmjölk, kokosmjölk
Grädde: Kokosgrädde
Smör: Kokosolja, ghee (om du tolererar det) jag äter riktigt smör och bregott
Pasta Zucchinipasta, shiratakinudlar
Ris: Blomkålsris, havreris om man äter modern paleo
Bröd Nöt-/fröbröd, paleobröd på ägg och mjölalternativ
Potatis:Jag kokar potatis och låter den kallna och äter den så, ibland uppstekt