
Jag vet att det kan vara en utmaning att starta upp med en ny kost, nya rutiner och många undrar: Vad får man äta då?
Jag brukar svara att alla grönsaker, massa bär, frukter, frön o nötter
Till det kött, gärna vilt eller nöt, fisk i alla former (vildfångad är bäst) kyckling, kalkon, ägg
Många vill baka och veta ersättningar för det så här kommer en lista med några förslag
Lägg gärna till dina bästa Paleotips

Skafferi – torrvaror och baser

Mjöl & bakning
•

•

•

•

• Kastanjemjöl (kan användas i vissa recept, men är sällsynt)
Ersätter: vetemjöl, majsstärkelse
Sötning
•

•

•

•

Ersätter: socker, sirap
Övrigt
•

•

•

•

•

•

•

Kylskåp – färskt och känsligt
= bra att ha färskt hemma

Protein
•
Ekologiska ägg
•
Färskt kött – gärna gräsbetat nötkött, lamm, vilt
•
Kyckling – ekologisk eller kravmärkt
• Lever eller leverpastej utan tillsatser (finns ibland)
•

•

•

• Lever eller leverpastej utan tillsatser (finns ibland)
Mjölk/gräddersättning
•

•

Ersätter: mjölk, grädde
Grönt & frukt
•

•

•

•

•

Frys – smarta tillbehör
= lång hållbarhet, bra backup
•
Ekologiska bär – hallon, blåbär, jordgubbar
•
Grönsaksblandningar / broccoli / blomkål
•
Benbuljong / egengjord fond (frys in i portionsbitar)
•
Kött eller fisk – i portionsförpackningar
•
Färska örter – fryst dill, persilja, koriander
•
Zucchiniriv / blomkålsris – färdiga eller hemgjorda

•

•

•

•

•

•

Matlådor
Sammanfattning av ersättningar i paleo
Vanligt livsmedel Paleo-ersättning
Vanligt livsmedel Paleo-ersättning
Vetemjöl: Mandelmjöl, kokosmjöl, pilarotmjöl
Socker: Honung, dadlar, kokossocker
Mjölk: Mandelmjölk, kokosmjölk
Grädde: Kokosgrädde
Smör: Kokosolja, ghee (om du tolererar det) jag äter riktigt smör och bregott
Pasta Zucchinipasta, shiratakinudlar
Ris: Blomkålsris, havreris om man äter modern paleo
Bröd Nöt-/fröbröd, paleobröd på ägg och mjölalternativ
Bröd Nöt-/fröbröd, paleobröd på ägg och mjölalternativ
Potatis:Jag kokar potatis och låter den kallna och äter den så, ibland uppstekt