Laserterapi som behandling
Terapeutisk laser används i första hand för att reducera smärta och inflammation, samt för att främja den läkande processen i den skadade eller påverkade vävnaden.
Det här är några exempel på vad som kan behandlas:
- Hälsporre
- Tennisarmbåge/ golfarmbåge / musarm
- Artros – Vid artros uppstår av okänd orsak en ökad nedbrytning av broskvävnad i leden, vilket leder till broskförlust utan kompensatorisk nybildning.
- Inflammation – är i en vid bemärkelse kroppens försvar mot skadevållande faktorer. Beskrivs ofta med fem karaktäristika: rodnad, svullnad, smärta, lokal värmeökning och nedsatt funktion.
- Höft/ Knä/ Fotproblem
- Reumatiska tillstånd – Laserbehandling kan naturligtvis lika lite som medicinering bota reumatism, men symtomen kan ofta lindras. Förutom smärtlindring kan även ökad mobilitet och minskad svullnad uppnås.
- Karpaltunnelsyndrom – Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom den går nerv och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven och senorna kommit i kläm.
- Nacksmärta
- Svullnader, ödem, utgjutningar – Laserbehandling har en antiödematisk effekt som grundar sig på dilatation av lymfkärl och en minskad permeabilitet av blodkärlen.
- Länd/ rygg smärta
- Diskbråck

Kontraindikationer
Några absoluta kontraindikationer för laserbehandling finns egentligen inte.
Behandlingsreaktioner
Information beträffande eventuella behandlingsreaktioner:
- Ingen omedelbar respons – den kan komma senare under dagen eller efter ett par behandlingar.
- Ökad smärta – övergående smärta under ca 6-24 timmar.
- Smärtlindring – kom ihåg att ej överbelasta området.
- Trötthet
Behandling med laser behövs oftast göras i en serie behandlingar beroende på orsak och tillstånd. Vanligt är 3 ggr under 7-8 dagar.